Ütünün Altına Yapışan Kumaş ve Kirleri Temizleme Yöntemleri
![Ütünün Altına Yapışan Kumaş ve Kirleri Temizleme Yöntemleri](https://pratikyontemler.com/wp-content/uploads/2018/05/utunun-altina-yapisan-kumas-nasil-temizlenir.jpg)
İçindekiler
Eğer buharlı bir ütü sahibiyseniz kireç kalıntıları ya da sentetik ve naylon içeren kumaşları yüksek bir sıcaklıkta ütülemeye çalıştıysanız kumaş kalıntıları ütü tabanını kullanılmaz hale getirebilir.
Ütü Tabanını Temizleme Yöntemleri
Yüksek sıcaklıklar, sentetik ve ısıya dayanıksız kumaşlar ya da buharlı makineler zaman içinde ütü tabanında yanmış kumaş ve kireç kalıntılarına yol açacaktır. Temizlenmesi zor gibi görünse de ütü tabanını çizmeden temizlemek mümkündür. Bunun için hazır temizlik ürünleri kullanabileceğiniz gibi evde bulabileceğiniz sirke, tuz, diş macunu ve karbonat gibi ürünlerle de lekeler kolaylıkla çıkarılabilir.
Aşağıda vereceğimiz yöntemleri uygulamadan önce ütünüzün fişten çekilmiş olmasına dikkat edin. Tamamen soğumuş olan tabanın altından bir cımbız ile büyük kumaş kalıntılarını yavaşça çekin. Ya da cımbız ile çekilemeyecek kadar yanmış kumaş kalıntıları ve naylon varsa tahta bir kaşık ya da spatula ile bölgeyi hafifçe kazıyın. Kazıma işlemi için kesinlikle metal bir araç kullanmayın. Ardından aşağıdaki yöntemlerden biri ile ütünüzü kolayca temizleyebilirsiniz.
Sirke ve Tuz Karışımı
- Eşit miktarda tuz ve sirkeyi karıştırarak tuz çözülene kadar sirkeyi ısıtın.
- Bu esnada çözülmeyi hızlandırmak için tahta bir kaşık ile sirkeyi karıştırın.
- Sirke kaynama sıcaklığına gelmeden ocağın altını kapatın.
- Ardından temiz bir bulaşık süngerini karışıma batırın.
- Yuvarlak hareketler ile yanık yüzeyi ovalayın.
- Buhar çıkışlarında bir diş fırçası ile bölgeyi nazikçe fırçalayın.
- Son olarak nemli ve ıslak bir bezle tabanı silerek işlemi bitirin.
İşlem sırasında ellerinizin zarar görmesini engellemek için lütfen bir eldiven kullanın. Sirke ve tuz hem tırnaklarınızda aşınma hem de derinizde yanıklara neden olabilir. Eğer mermer ya da taş bir yüzey üzerinde temizlik yapacaksanız ütünün altına gazete ya da bir havlu açarak temizlik işlemine başlayın. Sirke ve tuz karışımı mermer tezgahlara zarar verebilir.
Sararmalar için Diş Macunu
Ütü tabanındaki sararma ve lekeleri gidermek için 1 kaşık kadar karbonat içeren bir diş macununu tüm taban yüzeyine sürünüz. 3 dakika kadar bekleyin. Eğer lekeler zor çıkıyorsa bir bulaşık lifi ile macunu lekeler üzerine iyice yedirerek bölgeyi nazikçe ovalayın. Daha sonra nemli bir bezle tabanı macun kalmayana kadar temizleyin. Buharlı ütülerde buhar deliklerinde macun kalmış olma ihtimaline karşı son işlem olarak temiz bir havluyu ütüleyin.
Kabartma Tozu ve Su ile Macun Hazırlama
- 1 yemek kaşığı su ile 2 yemek kaşığı kabartma tozunu karıştırın.
- Hazırladığınız macunu tahta bir kaşık ya da spatula ile ütü tabanına iyice yayınız.
- Macun kuruyana kadar bekleyin ve ovma işlemine geçin.
- Ovma işlemi için kuru bir sünger ya da bez kullanabilirsiniz.
- Zeminde kalıntı kalmayana kadar ovmaya devam edin.
- Buhar delikleri için bir kulak çubuğu da kullanabilirsiniz.
- Ardından tüm zemini nemli bir bezle temizleyin.
Ütünün İçini Temizlemek İçin Püf Noktaları
Ütü içi musluk suyu ve işlem sonrası suyun boşaltılmaması nedeniyle zaman içinde kireç ve yosun tutabilir. Eğer kireç çok kalınsa rezervuar içine direkt beyaz sirke dökerek 5 dakika bekleyin. Daha sonra aşırı kireçli olan suyu boşaltın. Eğer kireç çok yoğun değilse ve yoğun kireci yukarıdaki şekilde temizlediyseniz sirke ve suyu karıştırarak eski ve temiz bir havluyu 10 dakika boyunca ütüleyin.
Kalın kireç tabakasını temizlemek için:
- Bir ölçek beyaz sirkeyi direkt ütünün içine dökün.
- Ütünüzü çalıştırın.
- Eski bir havluyu hazne boşalana kadar ütüleyiniz.
- Bu işlem yaklaşık 5 ile 10 dakika arasında sürebilir.
- Ütünüzü fişten çekerek soğumasını bekleyin.
- Ardından bir ölçek saf su ile rezervuarı doldurun.
- 3 dakika boyunca temiz bir bez ütüleyin.
- Saf su ile yapılacak işlem ile sirke kalıntıları giderilir.
İnce kireç kalıntılarını gidermek için:
Eğer musluk suyu kullanıyorsanız ayda bir defa ütünüzü eşit oranda karıştırılmış sirkeli suyla çalıştırın. İşlemi yaparken kullanacağınız bezin pamuklu olmasına özen gösterin. Bu işlem kumaşı yıpratarak ütünün içindeki kirlerin kullanacağınız beze çıkmasına neden olacağından eski bir havlu tercih edebilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bazı küçük şeylere dikkat ederek ütünüzün ömrünü uzatabilirsiniz. Bunun için:
Ütünüzde saf su kullanın: Eğer buharlı bir ütü kullanıyorsanız musluk suyu yerine saf su kullanın. Kireçli sular zaman içinde hem ütünün içini hem de tabanını yıpratır.
İçini boşaltın: İşiniz bittikten sonra ütünün içindeki suyu her zaman için boşaltın. Boşaltılmayan su ütünün içinde yosun oluşmasına ve bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir.
Ütü bezi kullanın: Ütülemek istediğiniz kıyafetlerin üzerine beyaz tülbent açarak hem kıyafetinizi hem de ütünüzü koruyabilirsiniz.