Vazonun İçten ve Dıştan Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

19.01.2019
5.224
Vazonun İçten ve Dıştan Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Vazonun İçten ve Dıştan Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Canlı buketleri koymuş olduğunuz çiçeklerin sonrasında vazoda bir kir bırakacak olması nedeniyle hem iç kısmının hem de dış kısmının temizliğinin yapılması.

Kristal ve Cam Vazoların Temizliği

Cam ya da kristal vazoların içerisine konulan çiçekler bir süre sonrasında atılması durumunda vazonun alt kısmında kir bırakmasına neden olur. Bu durum daha çoğunlukla kireç tabakası gibi bir leke olacağı gibi gri bir tortunun da oluşması da görülecektir. Bakımının yapılmaması durumunda ise vazonun bir süre sonrasında kullanım ömründe kısalma olmasına neden olur. Fakat buketlerin kullanımı ile birlikte çiçeklerin solmasıyla birlikte atıldığında her defasında bakımını yaparsanız vazonun kullanım ömrü uzayacak ve ilk aldığınız kadar da güzel bir görünümü olacaktır.

  • 1 yemek kaşığı bulaşık deterjanı;
  • Sünger;
  • Fırça;
  • Bol miktarda su.

Her kullanım sonrasında yıkamanız durumunda cam ya da kristal vazoların kullanımı sırasında herhangi bir sorun olmamasını sağlarsınız. Kristal ya da cam vazoların yanlış kullanımı ile birlikte donuklaşacak ve deforme olmasına neden olur. Böylesi bir durum ile karşı karşıya kalmamak için mutlaka sizlerin kullanımına dikkat etmeniz gerekmektedir. Öncelikle sizler çiçekleri attığınız zaman vazonu hem dıştan hem de iç kısımdan ıslatmanız gerekmektedir. Süngerin üzerine bir miktar bulaşık deterjanı koymalı ve ilk olarak iç kısmını daha sonrasında ise dış kısmını sünger ile birlikte silmeniz gerekmektedir. Derin vazoların alt kısımlarını sünger ile birlikte ulaşmanız mümkün olmaması durumunda fırça ile birlikte fırçalamanız ve dip kısımlarının da fırçalanması ile birlikte iç kısmının temizliği yapılmış olacaktır. Sünger bol su ile birlikte yıkanmalı ve üzerine bir miktar deterjan koyun. Dış kısmını da her tarafını sünger ile birlikte silinmelidir. Sonrasında ise deterjanın çıkması ile birlikte bol çeşme suyunun altına tutularak hem iç kısım hem de dış kısım yıkanmalıdır.

Sonrasında ise ters çevrilmeli ve suyun çıkması ile birlikte su damlalarının lekesi kalmasın diye mutlaka bez ile birlikte kurulamanız gerekmektedir.

Sodayla Temizliği

  • 1 yemek kaşığı soda;
  • Bol su;
  • Sünger ve Fırça.

Kristal ya da cam kavanoz içerisine ılık su doldurmalısınız. İçerisine 1 yemek kaşığı miktarında soda eklemeli ve 15 dakika boyunca bekletmeniz gerekmektedir. Ardından ise dip kısmının temizlenmesi için bir fırça ile birlikte fırçalamanız çok önemlidir. Bunun için şişeler için özel üretilmiş fırçalar bulunmaktadır. O fırçalar ile birlikte temizlemeniz durumunda dip kısımlarının da temizliği yapılacaktır. Daha sonrasında sodalı su dökülmeli ve bulaşık deterjanından bit miktar alarak sünger üzerine koyun ve sünger ile birlikte sildikten sonra bol su ile birlikte durulamanız gerekmektedir.

Sirke ve Tuzla Temizliği

  • 1 yemek kaşığı tuz;
  • 1 tatlı kaşığı soda;
  • 1 su bardağı sirke;
  • Sünger;
  • Fırça;
  • Bol miktarda su.

Bu temizleme yöntemi ile birlikte seramik ya da toprak malzemelerden yapılmış vazoların temizliği için gerçekleştirmeniz önemlidir. Seramik temizliği sırasında çok dikkatli olunması gerekmektedir. Sıcak su ile birlikte durulanması çatlamasını engelleyecektir. Kirin ise her zaman çıkartılması için diş fırçası ile birlikte düzenli olarak fırçalamanız durumunda vazonun dış yüzeyinde solma olmasını engellemiş olacaksınız.

Vazonun üzerinde bir leke olması durumunda süngerin üzerine biraz sirke dökülmeli ve lekeli alan silinmelidir. Soda ve tuz karıştırılmalı ve sünger ile birlikte lekenin silinmesi gerekmektedir. İç kısmının da aynı şekilde temizlenmesi gerekmektedir.

Çok fazla su ile birlikte temas etmemesi gerektiğinden su doldurup bekletilmemeli ve sadece durulamak için su kullanmanız, ardından ise hemen silerek durulamanız gerekmektedir.

Amonyakla Temizliği

  • 1 yemek kaşığı amonyak;
  • Fırça ve Sünger;
  • Bol miktarda su.

Dar olan vazoların temizlenmesi için önemli olan bir temizleme yöntemi de amonyak olmaktadır. Bunun için dış kısımdaki gözle görülür lekelerin çıkması için öncelikle sünger üzerine bir miktar amonyak dökün ve lekeli kısmı silin. Daha sonrasında ise sünger yıkanmalı ve üzerine deterjan koyup hem iç kısmın hem de dış kısmın yıkanması gerekmektedir. Dar olan vazoların en alt kısmına ise elinizle birlikte sünger kısmına ulaşamayacak olduğunuz için mutlaka fırça ile birlikte alt kısımları da temizlemelisiniz. Bol miktarda su ile birlikte durulanmalı ve ters çevrilip bekletilmeli suyun süzülmesini beklemelisiniz. Bez ile birlikte kurulamalı ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.