Yağlı Boya Lekelerini Tüm Yüzeylerden Çıkarmanın Pratik Yolları

İçindekiler
Yağlı boyalar oldukça zorlu lekelere sebep olabilir. Ancak evde uygulayacağınız pratik yöntemlerle bu lekelerden kurtulmak mümkün. Peki yağlı boya lekesi nasıl çıkar? İşte yağlı boya lekesini çıkarma yöntemleri.
Yağlı boya nasıl çıkar?
Bu boyaları kumaşlardan, duvarlardan, parkeden veya halıdan çıkarmak oldukça zordur. Ancak pratik yolları bilindiğinde ve uygulandığında bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Yağlı boya tablolar her evi süsleyen güzel dekor malzemeleridir. Özellikle de resim yeteneğiniz varsa bu tabloları kendiniz bile yapabilirsiniz. Bu tabloları yapmak çok zevkli olsa da resimde yağlı boya izleri her yere bulaşabilir ve ardında zorlu lekeler bırakabilir. Deniz manzaralı bir tablo yapmaya merak saldıysanız bu lekeleri göze almanız gerekir. Bu tabloların dekoru hoş olsa da temizliği bir hayli zordur ve özel ihtimam gerektirir. Peki yağlı boya tablo nasıl temizlenir?
Yağı boya tablolar evinizde baş köşede sergilemek isteyeceğiniz şeylerdir. Ancak temizliği ve bakımı biraz zordur. Bu nedenle günlük olarak temizliği yapılmalıdır. Tüylü toz toplayıcılarla günlük temizliği kolaylıkla yapılabilir.
Yağlı boya nasıl temizlenir sorusuna geçecek olursak en büyük düşmanı tinerdir diyebiliriz. Aynı zamanda inceltici olarak da kullanılan tiner temizlik konusuna da size yardımcı olacaktır. Bunun dışında piyasada rahatlıkla bulabileceğiniz yağlı boya çıkarıcı da işinize yarayacaktır.
Yağlı Boya Kokusunu Çıkarmak
Bir diğer merak edilen konuda yağlı boya kokusu nasıl çıkar sorusudur. evinizi havalandırmanıza rağmen bu kokudan kurtulamadıysanız geniş bir tencerenin içerisine su doldurmalı ve içerisine bir çorba kaşığı saf amonyak ekleyip kokunun kaynağında bu alaşımı bir gece bekletmelisiniz. Bu yöntem ile istenmeyen boya kokularından kurtulabilirsiniz. Bu rahatsız edici kokudan kurtulmanın bir diğer yolu da kuru soğandır. Bu işlem için 2 ya da 3 büyük boy soğan ortadan ikiye kesilir ve su dolu bir tencere içerisine alınarak kokunun kaynağında bir gece bekletilir. Bu yöntem ile havadaki rahatsız edici koku gidecektir. Ardından birkaç saat kadar odayı havalandırmakta fayda vardır.
Bu koku içerisindeki maddeler sebebiyle oldukça kalıcıdır. Kapalı alanlarda boyama işlemi gerçekleştiğinde çoğu zaman mekanı havalandırmak işe yaramayabilir. Bu durumda bu yöntemlerden biri uygulanmalıdır. Bu kokuların bir diğer düşmanı da kireç kaymağıdır. Bilimsel adı kalsiyum hipoklorit olan bu madde ile rahatsız edici bu kokudan kurtulabilirsiniz. Bu çözelti geniş bir kaba koyularak kokunun kaynağında bir gece bekletilir.
Kumaştan ve Giysilerden Çıkarmak
Kumaş yüzeylerden bu lekeleri çıkarmadaki en etkili yöntem tiner çözeltisidir. Lekeli bölgeye uygulayacağınız tiner bu izleri kolaylıkla söküp atacaktır. Lekeye tiner uyguladıktan sonra Deterjanlı su ile çitileyebilirsiniz. Ardından makinede yıkama talimatlarına uygun şekilde yıkayabilirsiniz. Böylece istenmeyen boya lekelerinden kurtulmuş olacaksınız. Bazı kumaşlarda kuru temizleme sıvıları da işe yarayacaktır. Kumaşınızın cinsine göre en uygun ürünü kulanmalısınız. Bir diğer etkili yöntem ise sirkedir. Beyaz sirkeyi kumaşa uygulayabilir ve bu lekelerden kurtulabilirsiniz.
Deriden Çıkarmak
Deriden yağlı boya lekesi nasıl çıkar sorusuna gelecek olursak tiner burada da etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkacaktır. Ardından sabunlu su ile oluşturacağınız karışımı sünger yardımıyla deri yüzeye uygulamanız işe yarayacaktır. Böylece izler deriden kolaylıkla atılır. Bir diğer etkili leke çıkarıcı da saç kremidir. Saç kremi uygularsanız deriden lekeyi kolayca çıkarabilirsiniz. Eldeki izler için de bu yöntem işe yarayacaktır.
Parkeden Çıkarmak
Parkeden neyle sorusunun cevabında yine tiner imdadımıza yetişiyor ve bizi bu lekelerden kurtarıyor. Kuru temizleme sıvıları da bu yüzeylerin temizliğine fayda sağlayabilir. WD-40 da bu yüzeylerde etkili olacaktır. Leke çıkarıcı malzemeyi uyguladıktan sonra fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz.