Yanmış Çaydanlık Nasıl Temizlenir?

İçindekiler
Yanmış Çaydanlık Nasıl Temizlenir?
Dibi yanmış olan olan çaydanlıklar artık kullanılamaz değildir. Çeşitli yöntemler ile bu çaydanlıklar temizlenebilir. Dibi yanmış çaydanlıkları temizleme yöntemleri hakkında makale.
Çaydanlık Yanıkları
Ülkemizde oldukça fazla miktarlarda tüketilen çayı hazırlamak ve demlemek için kullanılan çaydanlıklar bu yoğun kullanım neticesinde hızlı bir şekilde kirlenebilmektedir. Özellikle ocakta unutulan ve içi ya da dışı yanmış olan çaydanlıklar bu problemin en yaygın olarak görülen türlerinden birisidir. Kimi zaman koyu bir sohbet, kimi zaman çıkan acil bir iş dolayısıyla demlemeye bırakılan ve ocakta unutulan çaydanlıklarda bu problem görülebilmektedir.
Kimi zaman bu yanıklar hafif derecede olsa da, kimi zaman yoğun bir yanık problemi ortaya çıkar ve çaydanlık bir daha kullanılamayacağı bile düşünülebilir. Böylesi durumlarda içi veya dışı yanmış olan çaydanlıkları temizleme yöntemlerini bilmek oldukça faydalı olacaktır.
- Eğer çaydanlık uzun süreli olarak ocakta unutulmamışsa sadece dış kısmı yanar
- Eğer çaydanlık uzun süreli olarak ocakta unutulmuşsa bu sefer dış kısmıyla birlikte iç kısmı da yanmaktadır
Sadece dış kısmı yanmış olan çaydanlıkları temizlemek biraz daha kolayken, iç kısmı da yanmış olan çaydanlıkları temizlemek biraz daha zor olsa da imkansız değildir.
Dışı Yanmış Çaydanlık Temizleme Yöntemleri
Dışı yanmış çaydanlıkları yıkamak için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Yanığın derecesine göre bunlardan uygun olan kullanılabilir. Kimi zaman yanık derecesi çok fazlaysa bu yöntemleri birkaç kez aynı şekilde tekrar etmek gerekebilir.
Sirke – Tuz Yöntemi
Kullanılan Malzemeler
- Bir bardak sirke
- Bir çay kaşığı tuz
- Temiz sünger veya bez
Tuz sirkenin içerisine katılarak tamamen erimesi sağlanır. Daha sonra temiz bir bez veya sünger yardımıyla bu karışımla birlikte çaydanlığın yanmış olan kısmı ovularak temizlenir. Ovma işlemi dış kısmı çizmeyi önleyecek nitelikteki bez veya süngerle yapılmalıdır. Aksi takdirde dış kısımda çizikler meydana gelerek çaydanlığın görünümünü bozabilir.
Sirke – Karbonat Yöntemi
Kullanılan Malzemeler
- Bir çay kaşığı sirke
- Bir yemek kaşığı karbonat
- Tencere
Sirke ve karbonat bir tencerenin içerisine dökülür. Üstüne soğuk su ilave edilir ve suyun içerisine dışı yanmış olan çaydanlık yerleştirilir. Ocağın altı açılır su kaynamaya bırakılır. Bu şekilde bir müddet kaynadıktan sonra ocak kapatılır ve çaydanlık çıkartılarak kendi kendine soğuması sağlanır. Daha sonra bol su yardımı ile iyi bir şekilde temizlenir.
İçi Yanmış Çaydanlık Temizleme Yöntemleri
İçi yanık olan çaydanlıkları temizlemek dışı yanmış olanlara kadar kısmen daha kolaydır. Bu amaçla kullanılabilecek olan birkaç yöntem şunlardır:
Karbonat – Sirke Yöntemi
Kullanılan Malzemeler
- Bir çay kaşığı karbonat
- Yarım bardak sirke
- Bir çay kaşığı tuz
Çaydanlığın yanmış kısımlarını kapsayacak kadar su doldurulur. Daha sonra bu suyun içerisine karbonat, sirke ve tuz eklenerek ocağın altı açılır ve su kaynamaya bırakılır. Su kaynamaya başlayınca beş dakika bu şekilde kaynatılır. Daha sonra ocak kapatılarak su boşaltılır. Çaydanlık bol su ile temizlenir. Bu işlemden bir gece önce çaydanlığa tuzlu su ekleyip bir gece bırakmak yanıkların daha kolay çıkmasını sağlayacaktır.
Bu yöntem aynı zamanda başka bir şekilde de uygulanabilir. Sirke çaydanlığa dökülür, su eklenir ve bir gece boyunca bu şekilde bırakılır. Daha sonra çaydanlığın içerisindeki su boşaltılır ve çok az bir kısmı bırakılır. Bunun içerisine karbonat eklenerek temiz bir sünger veya bez yardımıyla çaydanlığın içi ovularak temizlenir.
Limon Tuzu Yöntemi
Kullanılan Malzemeler
- Bir yemek kaşığı limon tuzu
Çaydanlığın yanmış kısmına kadar su doldurularak içerisine limon tuzu eklenir. Ocağın altı açılarak suyun kaynaması sağlanır. On dakika bu şekilde kaynadıktan sonra ateş söndürülür. Çaydanlık çıkarılarak ılık su ile durulanarak temizlenir.
Sirke – Tuz Yöntemi
Kullanılan Malzemeler
- Bir çay bardağı sirke
- Bir yemek kaşığı tuz
Çaydanlığın iç kısmına yanık kısmı kapsayacak şekilde su doldurulur. Suyun içerisine sirke ve tuz eklenir ve iyice karıştırılır. Bu şekilde karışımın on dakika süresince çaydanlığın içerisinde kalmasını sağlanır. Daha sonra su boşaltılarak ılık su yardımıyla çaydanlık bol su ile temizlenir.
Bu yöntemler sayesinde hem sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanmadan çaydanlığın temizliği sağlanmış olur, hem de daha lezzetli çay demleme ve daha sağlıklı bir tüketim için çaydanlığın hijyeni de elde edilmiş olur.