Yemek Lekelerini Yüzeylerden Çıkarma Yöntemleri

17.07.2017
5.946
Yemek Lekelerini Yüzeylerden Çıkarma Yöntemleri

Yemek yemek bir çoğumuzun severek yaptığı bir iştir. Ancak bazen kazalar sonucu etrafa veya üstümüze dökülebilirler. Peki üstümüze dökülen yemek lekesi nasıl çıkarılır? İşte pratik yöntemleri…

Yemek Lekeleri

Günlük hayatımızda belkide en çok karşılaştığımız ve bizi en çok uğraştıran lekeler yemek lekeleridir. Gıdalar hayatımızın her alanında iç içe olduğumuz şeylerdendir. Bu durumla beraber lekelerinden de kaçmak pek mümkün değildir. En olmayacak zamanlarda giysilerimize veya etrafımıza bulaşabilen yiyecekler kabusumuz olmak zorunda değil. Evde uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle bu lekeleri kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Peki nasıl? İşte püf noktaları…

Yiyecek lekelerini çıkarmak için yapmanız gereken işlemleri yüzeyin ve lekenin cinsine göre belirlemelisiniz. Ne tür bir yiyecek lekesiyle karşı karşıya olduğunuzu belirledikten sonra lekeye mümkün olduğunca hızlı müdahale etmek çok önemlidir. Zira kurumuş lekeleri özellikle kumaşlardan çıkarmak oldukça zor olacaktır.

Kıyafetlerden bu lekeleri kolaylıkla çıkarabilmek için kumaşın üzerindeki lekenin cinsini belirlemek çok önemlidir. Yağlı bir yemek lekesini çıkarmak için mümkün olduğunca hızlı davranmanızda fayda olacaktır. Kurumuş gıda lekeleri için yapmanız gereken asitli bir çözeltiyi leke üzerinde bekletmek ve lekenin yumuşamasını sağlamaktır. Bu işlem için izopropil alkol ideal bir yöntem olacaktır. Lekeyi yeterince yumuşattıktan sonra uygun deterjanla yıkamak en doğrusu olacaktır. Meyve lekeleri gibi su bazlı lekeler için lekeli giysinizi musluk altında uzun süre soğuk suyla yıkamanız işe yarayacaktır. Kurumuş gıda lekelerinin en zor olanları yağlı lekelerdir. Bu lekelere kumaşın cinsi uygunsa çamaşır suyu ile müdahale etmek en doğrusu olacaktır. Ayrıca hidrojen peroksit ile de bu lekeleri çıkarmanız mümkündür.

Halı ve Döşemelerden Çıkarma

Halı ve döşemelik kumaşlar yıkanamadığı için buralara dökülen yiyecek lekelerini çıkarmak çok daha fazla özen ve ihtimam gerektirir. Hele ki bir de bu lekeler kurumuşsa çıkarması çok daha zor olacaktır. Halıya dökülen yiyecekleri çıkarmak için öncelikle hızlı davranmalısınız. Kurumuş yiyecek artıkları kalıcı izler bırakabilir. Halıya ilk olarak metal bir kaşıkla lekeyi sıyırarak müdahale etmek gerekir. Bu lekenin derine işlemesine engel olacaktır.

 

Lekeye kesinlikle fırça ile müdahale etmeyin. Bu lekenin halı gibi gözenekli yüzeylere daha hızlı nüfus etmesine sebep olacaktır. Bunun yerine metal bir kaşık yardımıyla lekenin fazlasını yüzeyden sıyırabilirsiniz.

Lekenin fazlasını yüzeyden uzaklaştırdıktan sonra yapmanız gereken öncelikle asitli bir çözelti hazırlamaktır. Özellikle izopropil alkolü bir çok leke üzerinde uygulayabilirsiniz. Zorlu yağ lekeleri içinse uygulayabileceğiniz ve en kesin sonuç alacağınız yöntem amonyaktır. Güçlü kimyasal yapısıyla yağlı izleri kolaylıkla halı ve döşemelik kumaşlardan çıkaracaktır. Halıdaki lekeler için bir diğer etkili yöntem ise bulaşık deterjanı, sirke ve su ile hazırlayacağınız solüsyondur. Bu solüsyon yağlı lekeler başta olmak üzere tüm gıda lekelerini çıkarır ve sirke yardımıyla halınızın tüylerini parlatır. Yağlı lekeleri çıkaran bir diğer mucize yöntem ise WD-40`dır. Doğrudan leke üzerine uygulayabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.