Yün Yastık Nasıl Yıkanır ve Püf noktaları Nelerdir?

09.12.2018
8.381
Yün Yastık Nasıl Yıkanır ve Püf noktaları Nelerdir?

Yün Yastık Nasıl Yıkanır ve Püf noktaları Nelerdir?

Koyun yününden yapılmış yastıkların genel temizliğini yaparken yünün elde ve makinede nasıl yıkamanız gerektiği, püf noktaları ve kullanacağınız malzemeler hakkında genel bilgiler.

Makinede Yün Yastık Yıkama

  • 1 tane büyük boy yastık kılıfı;
  • Çamaşır makinesi deterjanı;
  • Yumuşatıcı;
  • Soda.

Yün yıkamak zahmetli bir işlemdir. Koyun yününden yapılmış bir yastığın zamanla kirlenecek olduğundan hijyenini tekrardan sağlayabilmek için yapacağınız ilk işlemin yastık kılıfı içerisinde ki yünü boşaltmak ve elinizde açmak olacaktır. Basılı yünü yıkamak tam olarak temizlemeyecektir.

Yün tanelerinin çamaşır makinesinde yıkanması durumunda unutulmamalıdır ki makinenin giderinin tıkanmasına neden olacaktır. Bu durum olmaması için mutlaka yünleri bir kılıfa koyup yıkamanız önerilmektedir. Sadece yünü makine içine atarak yıkamanız durumunda ciddi tıkanıklığa neden olur. Yastık kılıfı gibi bir kumaş içerisinde yıkamanız durumunda ise tıkanıklık olmasını da engellemiş olacaksınız.

Kılıf içerisine koyduğunuz ve elinizde birbirinden ayırdığınız kirli yünleri makineye dikkatli bir şekilde yerleştirmeniz gerekmektedir. Normal çamaşır deterjanı, soda koyun. Yün sert olması nedeniyle daha yumuşak olması için yumuşatıcı koymanız öneriliyor. Ayrıca daha güzel kokacak olduğundan yumuşatıcı önerilmektedir.

Makinenin derecesini 30 derece yapmalı ve normal programlama da çalıştırmalısınız. Şayet makinenizde yün yıkama programı varsa ona getirin.

Makinede yün yıkandıktan sonra ise yapacağınız ilk işlem yünün kurumasını sağlamak olacaktır. Kılıf içerisinden yünü çıkartmalı ve pencere demiri gibi bir yere dikkatli sermeli ve kurutmalısınız. Kuruduktan sonra ise yünün açılmasını sağlamak olur. Bunun için de bir oklava gibi ince bir değnek alınarak yünün çırpılması gerekmektedir. En son yastık kılıfının içerisine koyun ve kapatın.

Elde Yıkama Deterjanı

  • 1 çay bardağı elde yıkama deterjanı;
  • 1 çay bardağı soda;
  • 1 su bardağı yumuşatıcı;
  • Ilık ve soğuk su;
  • Leğen;
  • Ahşap tarak.

Yünleri elde yıkamak daha sağlıklı olduğu için, çamaşırlar için özel üretilen elde yıkama deterjanı (toz ya da sıvı) ve çamaşır sodası kullanarak yıkamalısınız. Yastık içerisinde bulunan yünler zamanla ter ya da toz gibi nedenlerden kirlenecektir. Hijyenik olmayacağı için mutlaka belirli aralıklarla içerisinde ki yünü yıkamanız gerekmektedir. Leğen içerisine ılık su doldurmalı ve içerisine yumuşatıcı konularak yarım saat bekletilmelidir. Yarım saat sonrasında ise elde yıkama deterjanı ve çamaşır sodası konulup, yünleri elde yıkayınız. Bu işlem biraz zahmetli olacaktır. Ülkemizde ev hanımlarının en çok yünü leğende yıkarken elleri ile yıkamak yorucu ve zahmetli olmaktadır.

Bir süre elde yıkadıktan sonra, ayaklarınızla leğenin içerisine girip ayaklarınızla bastırarak yıkamanız daha kolay ve temizliğini sağlamanızda etkili olacaktır.

Elde yıkama işlemi sırasında bir defada temizlenmeyeceği için birkaç defa deterjan ve soda koyup aynı şekilde yıkamalısınız. Yıkama işleminin bitmesiyle birlikte ızgara gibi bir yere yünleri açmadan koymalı ve suyun çekilmesi beklenmelidir. Bu işlem biraz zaman alabilir. Su tam olarak sızdıktan sonra ise yapacağınız yünleri kurutmaktır. Yünlerin elinizle açarak sermeli ve kuruması ile birlikte ahşap tarak alarak yünlerin açılmasını sağlamak olacaktır.

Bulaşık Deterjanı ve Sirke

  • 1 çay bardağı bulaşık deterjanı;
  • 1 su bardağı beyaz sirke;
  • 1 çay bardağı tuz;
  • Ahşap tarak ya da ince değnek;
  • Leğen;
  • Bol su.

Özellikle de yeni alınan yünleri ilk kez yıkayacağınız zaman bu yöntemle yıkamanız temizlenmesinde etkili olur. Koyun yünü yastığa doldurulmadan öncesinde özel temizliği yapılması gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için leğen içerisine yünleri koymalı ve üzerini geçecek kadar ılık suyla doldurun. yün yoğunluğuna göre içerisine beyaz sirke ve tuz ekleyip yarım saat bekletilmelidir. Bu sayede içerisinde bulunan ve gözle görülmeyen zararlı mikropların ölmesinde etkili olur. Sirke ve tuzlu su içerisinde bekledikten sonra ise bulaşık deterjanı ile yıkamadan önce durulamak olur. Duruladığınız yünler tekrar leğene koyulmalı ve üzerine yine ılık su konularak bulaşık deterjanı koyup yün yıkama işlemini gerçekleştirmelisiniz.

Yastıkların yumuşak olmasını istiyorsanız tuz ile yıkadığınız için sert olmaktadır. Sert yastık istemeyenlerin yapması gerekenler bulaşık deterjanı ile yıkadıktan sonra, leğen içine tekrardan ılık su koymalı ve 1 su bardağı miktarında yumuşatıcı koyup yarım saat bekletilmelidir.

Yünlerin yumuşamasını sağlayacağı için bu işlemi gerçekleştirmenizi öneriyoruz.

Yıkandıktan sonra hemen serilmez. Izgara gibi altından suyun sızacak olduğu ama aralıkların çok fazla olmadığı bir yere yıkadığınız yünleri serin. Suyun tamamen çekilmesi beklenmeli ve güneşte açarak kurutmalısınız.

Yünlerin yıkanması sonrasında hemen yastığa doldurulmamaktadır. Özellikle eski yöntem olarak ince bir değnek ile yünler dövülerek açılması sağlanmaktaydı. Günümüzde ise artık hanımların ahşap tarak ile bu işlemi gerçekleştirmektedir. Kuruyan yünleri açma işlemi de gerçekleştirildikten sonrasında yastık içerisine doldurularak kullanılabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.