Yün Yorgan Yıkanmasında Dikkat Edilecek Ayrıntılar

05.12.2018
6.417
Yün Yorgan Yıkanmasında Dikkat Edilecek Ayrıntılar

Yün Yorgan Yıkanmasında Dikkat Edilecek Ayrıntılar

Yün yorganların yıkanması; kullanılan yünün çeşidine göre ayrı istisnalara sahip olsa da genel olarak elde veya çamaşır makinesinde özel teknikler kullanılarak temizleneme seçeneklerine sahiptir.

Yün Yorgan Yıkanması

Yün; aşınmaya dirençli, uzun ömürlü sağlıklı ve rahat kullanıma sahip olmasının yanı sıra çevre dostu olan doğal bir malzeme olmaktadır. Bu özelliklerine bağlı olarak yün dolguyla yapılan yorganlar oldukça gündemdedir. İnsan vücudunda iyileştirici bir yapıya sahip olan yün yorganların yıkanırken; yünlerin yuvarlanıp, topaklaşma sına engel olmak aynı zaman da orijinal görüntüsünü korumak için azami dikkat göstermek gerekmektedir.

Yün yorganlar temizlenirken yüksek ısıya sahip olan sudan hoşlanmadığı unutulmamalıdır. Yün yorganlarının ütü yapılmaması da ayrı bir dikkat çekici özelliktir. Yün yorganlar yıkanırken dikkat edilecek en önemli ayrıntı yünün çeşididir. Deve yününden yapılan yorganlar en dayanıklı olanlardır. Bu ürünlerde toz yerleşmeyeceği gibi aşınmaya ve kire dayanıklıdır. Keçi veya koyun yününden yapılan yorganlar hem oldukça yumuşak hem e aynı oranda rahattır. Alpaka ve merinos yünleri ise maliyetli olması bakımından daha az tercih edilmektedir. Yün yorganlar içinde apak yünü; yıkanma sırasında yuvarlanma veya topaklanma özelliği bulunmaması ve dayanıklı ve kolay ayrılması gibi sebeplerle en kolay, en pratik yıkanma şekline sahip olmaktadır.

Yün yorganlar yıkanmadan önce, yünün çeşidine bağlı olarak en doğru yöntemi belirlemek amacıyla; yorganın üzerinde olan etiketler kontrol edilmelidir. Bu etiketlerde yıkanma konusunda yazılan talimatlar dikkatle incelenmelidir.

Yıkama Aşamaları

Deterjan Seçimi

  • Temizleme sırasında doğru deterjan seçimi oldukça önemli bir ayrıntıdır. Özel şampuan veya jeller yıkanmada kullanılacak en doğru seçim olacaktır. Bunun yanı sıra klor içermeyen ağartma özelliği bulunmayan nötr pH değerine sahip çamaşır tozları kullanılabilmektedir. Klasik deterjanlar yüne ve yorganına zarar verip, yapısının bozulmasına neden olabilir. Bu tarz temizleme ürünleriyle yorganların yıkanması zordur. Alerjik unsurlar taşımasının yanında lekelerin tam anlamıyla temizlenmesinde zorluk çekilebilmektedir.
  • Eve yününden yapılan yorganların yıkanmasında çamaşır sabunları kullanılmalıdır. Sabun kalıbı rendeledikten sonra elde edilen toz soğuk suyun içinde köpük olana kadar iyice çözülür.
  • Yünlü yorganlar yıkanırken elle yıkanması daha olumlu sonuçlar verebilecektir. Küvet suyla doldurulup ilk olarak lekeli kısımlar elle çitileyerek çözülür. Daha sora bütün olarak çitileyerek bol deterjan veya sabun uygulamasından sonra bol suyla durulanmalıdır.
  • Temizleme ürünleri olarak lanolin maddeler önerilmektedir. Lanolin yünlü elyaflar sarar yenilemekte, yapısını koruyarak yeni görünüm verir, kiri temizler ve kötü kokuları giderir.

Yün yorganların temizliğinden en etkili yöntem elde yıkanma olmasına karşılık bu oldukça zaman alan ve efor sarf ettiren bir şekil olduğu için, çamaşır makineleri aracılığıyla temizlenmesi daha popüler bir hale gelmiştir.

Elde Yıkama

  • İlk olarak ılık suyun içinde yorgan bir saat bekletilir
  • Deterjan veya sabunun doğrudan yünlü yorgana uygulanmaması gerekmektedir. Maddeler suda seyreltilerek yıkama işlemine geçilir.
  • Altı veya sekiz saat ürünün şampuan ve tozla zenginleştirilmiş suda beklemesi gerekir.
  • Elle yıkanması durumunda yüzeye yorgan serilir. Üzerine bol oranda köpük uygulanarak yumuşak bir sünger yardımıyla dairesel hareketler yapılarak, zorlanmadan yıkanmalıdır.
  • Yorgan yavaşça yanlara çevrilerek kaldırılıp indirilir. Bu şekilde liflerde toplanan kirin ve tozun giderilmesi sağlanır.
  • Yorganda idrar veya meyve suyu gibi lekeler varsa; kullanılan sabun çözeltisine iki kaşık terebentin eklenir
  • Ortalama olarak iki kere yorgan ilk olarak ılık suda daha sonra da soğuk suda yıkanır.
  • Yıkandıktan sonra soğuk suyla, üzerinde köpük kalmayacak şekilde iyice durulanır.
  • Yün yorganların esnekliklerinin kaybedilmemesi için son durulama suyuna bir çorba kaşığı şarap sirkesi eklenir.
  • Deterjandan çıkarılan yorgan temiz su dolu küvetin içinde bir kaç sadece suyla deterjansız yıkanır.
  • Durulama işleminin sona ermesinin arkasından yorganın üzerindeki suyun süzülmesi için düz bir yüzeye yerleştirilir
  • Yorganı suyu akması için sıkmamak gerekmektedir.
  • İki üç saat bekletildikten sonra yün yorgan direk güneş almayacak bir bölümde ipe asılır.

Çamaşır Makinesinde Yıkama

Ev kadınlarının birçoğu elde çamaşır yıkamanın ne kadar zor ve yıpratıcı bir olay olduğunu bildiği için yün yorgan yıkama konusunda endişe duyarlar. Modern teknoloji çamaşırların hatta yün yorganların yıkanmasını kolaylaştırmıştır. Çamaşır makinelerinde artık; yorganlar için en doğru yöntem olan yün yıkama modu bile bulunmaktadır. Eğer kullanılan çamaşır makinesinde bu buton yoksa makinenin otuz dereceye ayarlanması gerekmektedir.

  • Yün yorganın çamaşır makinesinde yıkanması durumunda; çamaşır makinesinin en az yedi kilo kapasite sahip olmasına dikkat edilmelidir.
  • Yıkama sırasında tercih edilen suyun sıcaklığı otuz derece olmalıdır. Daha yüksek olması durumunda ürün deforme olabilir.
  • Doğal yünden yapılan yorganlar iki kere durulanmalıdır.
  • Yıkama sırasında makine modunda kurutma veya spin işlevleri devre dışı bırakılır.
  • Yıkama sona erdikten sonra yorgan hemen makineden çıkarılmamalıdır. Neminin biraz alınması için makinede bir süre bekletilir.
  • Yıkama işlemi bitince ürün güneş görmeyen bir bölgede ipe asılır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.