Tişörtteki Çay Lekesini Çıkarmanın Püf Noktaları

15.12.2018
6.049
Tişörtteki Çay Lekesini Çıkarmanın Püf Noktaları

Tişörtteki Çay Lekesini Çıkarmanın Püf Noktaları

Çayın damlası koyu renkli bir leke oluşturacağı için tişört ya da diğer giysilerinizden bu koyu lekeyi çıkarmanın püf noktaları ve kullanmanız gereken malzemeler.

Sabun

  • Beyaz kalıp sabun;
  • Bol su.

Çay lekesi ilk oluştuğu zaman henüz kurumadı ise o halde tişörtünüzü çıkartmalı ve lekeli kısmı elinize almalısınız. Bu sayede diğer taraflara lekenin yayılmasını da önlemiş olacaksınız. Birçok kişinin yaptığı hatalardan bir tanesi de tişörtün üzerinde ki çay lekesi henüz ıslak olduğunda geniş bir alanı yıkamaktır. Tişörtün lekeli kısmı ilk olarak ılık suyla yıkanmalıdır.

Sonrasında ise yapacağınız işlem kalıp sabunu sürtmek ve 5 dakika boyunca beklemektir. Durulama işlemine geçmeden önce elinizde geniş bir alana yayılmasını engelleyip yıkamak ve bol ılık suyla durulamak olacaktır.

Leke ilk yıkama içinde çıkmaması durumunda bu işlem birkaç defa tekrar edilmelidir. En son olarak ise güneş gören bir yere sermek ve tişörtün kurumasını sağlamak olur.

Amonyak ve Tuz

  • 1 fincan amonyak;
  • 1 yemek kaşığı tuz;
  • Sıcak su.
  • Deterjan.

Beyaz bir tişört üzerine damlamış ya da bulaşmış çay lekesini kolaylıkla çıkarmanız için yukarıda ki malzemelere ihtiyacınız olacaktır. Amonyak ve tuz sayesinde lekeden hiçbir kalıntı kalmadan çıkarmış olacaksınız. Özellikle de kurumuş lekeyi çıkarabilmek için bu formul geçerli olacaktır. Lekeli kısma sadece sıcak su dökerek ıslatılmalıdır. Geniş bir alana yayılmamasına özen gösterilmelidir. Üzerine tuz eklenmeli ve 10 dakika boyunca beklenmesi gerekmektedir.

Beklenmesinden sonrasında ise yapacağınız ilk işlem bir kaşık yardımıyla fazla tuz alınmalı ve üzerine amonyak dökülerek 15 dakika boyunca bekleyin. Lekeye işleyecek olduğundan kalıntısı bile kalmadan çıkmasını sağlamış olacaktır. Ilık suyla durulayın ve sonra genel temizlik yapar gibi deterjan ile birlikte lekeyi tamamen çıkarmak için yıkamalısınız. Oldukça etkili bir yöntem olmaktadır. Duruladıktan sonra ise serilerek kurutulması sağlanmalıdır. Bu işlemi sadece beyaz tişört için yapmalısınız.

Limon ve Kabartma Tozu

  • 1 çay bardağı limon suyu;
  • 1 yemek kaşığı kabartma tozu;
  • Deterjan;
  • Su.

 

Kurumuş ve renkli tişörtler için lekenin çıkması için evinizde kullanılan malzemeler ile birlikte temizleme işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle taze limon gerekmektedir. Asla hazır limon suyu ya da limon tuzu kullanırsanız yeteri kadar lekeli bölgeye işlemeyecektir. Bir bardak içerisine taze limon kesilmeli ve suyu sıkılmalıdır. Lekenin olduğu bölge sadece ılık suyla ıslatılmasının ardından üzerine kabartma tozu eklenerek yayılmalıdır. 15 dakika boyunca bekleyin. Bir kaşık yardımıyla kabartma tozunun fazlalığını alıp üzerine az önce sıkmış olduğunuz limon suyunu lekenin üzerini kaplayacak şekilde dökmelisiniz. 15 dakika daha bekletmeli ve bol suyla durulamalısınız. Ardından sıvı çamaşır deterjanı ile birlikte lekeyi tam olarak çıkması için yıkamalı ve bol su ile duruladıktan sonra ise çamaşırın kuruması için sermelisiniz.

Gliserin ve Karbonat

  • 1 fincan gliserin;
  • 1 yemek kaşığı karbonat;
  • 1 çay kaşığı tuz;
  • Deterjan;
  • Bol su.

Kurumuş ve eskiyen çayın lekesini çıkarabilmek için önerilen yöntemlerden bir tanesi de gliserin kullanmak olacaktır. Sadece gliserin kullanmak eskimiş lekeyi çıkarma konusunda etkili olmayacağı için mutlaka diğer malzemelerin olması gerekmektedir. Leke ilk olarak gliserin dökülmeli ve 10 dakika boyunca beklenmelidir. Lekeye işlenecek olması sebebiyle daha sonrasında bir kabın içerisinde sofra tuzunu ve karbonat karıştırılarak eşit miktarda lekenin üzerini kaplayacak şekilde dökülür. 10 dakika daha beklenmesinin ardından ise yapacağınız işlem oldukça basit olmaktadır. Bol su kullanarak çıkarmanın ardından ise sıvı çamaşır deterjanı kullanarak çamaşırınızı yıkamalısınız. Özellikle de yünlü kumaşlar için bu yöntemi kullanmanız oldukça iyi sonuçlar verecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.